Annons
Sofia Wallström slutar som GD för Ivo och går till Lif
Det har stormat kring generaldirektör Sofia Wallström under hennes tid på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Nu ska hon sluta på myndigheten, I höst blir hon vd för Läkemedelsindustriföreningen Lif. Foto: Magnus Fröderberg/IVO

Sofia Wallström slutar som GD för Ivo och går till Lif

Sofia Wallström, omstridd generaldirektör vid Ivo, slutar och blir i stället ny vd för Lif.

30 maj 2024, kl 11:23
0

Annons

Sofia Wallström slutar som generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I stället blir hon ny vd för Läkemedelsindustriföreningen, Lif. Sofia Wallström börjar sitt nya vd-jobb 1 oktober i år.

– Den forskande läkemedelsbranschen är en otroligt viktig aktör för Sverige och svenska patienter. Framtagandet av livräddande vaccin under pandemin är bara ett av många exempel på life science-sektorns betydelse, säger Sofia Wallström i ett pressmeddelande från Lif.

– Jag ser mycket fram emot att få vara en del av denna dynamiska bransch och bidra till ännu mer av samskapande och partnerskap för en tillgänglig och hållbar vård för alla patienter.

”Är helt rätt person”

Lifs tidigare vd, Johan Färnstrand, slutade i mars efter bara ett år på posten, som Läkemedelsvärlden rapporterat.

Det som sägs ligga bakom Johan Färnstrands avhopp är ”olika syn på fortsatt styrning och ledning av Lif” och att man därför beslutat att ”gå skilda vägar”. Analyschefen Karolina Antonov arbetar som tillförordnad vd.

Lifs ordförande Emelie Antoni säger i Lif:s pressmeddelande om sin nya vd att hon är oerhört glad över att Sofia Wallström tackat ja till detta viktiga uppdrag.

– Sofia har ett starkt driv och djup systemförståelse. Med Sofias expertis, breda nätverk och ytterst relevanta arbetslivserfarenhet ser vi att hon är helt rätt person att fortsätta leda Lif mot vår vision om att Sverige ska bli en ledande life science-nation i Europa och ledande inom Europa för patienters jämlika tillgång till moderna behandlingar, säger Emelie Antoni.

En person det stormat kring

Sofia Wallström är generaldirektör för Ivo sedan 2019.

Det har stormat internt på Ivo kring både henne själv och myndighetens styrning. Myndighetens medarbetare i Göteborg sågar både sin generaldirektör och organisationen, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera om. Den hierarkiska organisationen går ut över arbetet, enligt medarbetarna.

Arbetsmiljön på Ivo präglas av toppstyrning, splittring och upplevd otrygghet bland myndighetens anställda, skriver Dagens Medicin så sent som i mitten på maj i år.

Den utomstående rapporten är beställd av den lokala ledningen på tillsynsavdelningen Sydväst och sammanställd av ett externt företag. Den baserar sig på vittnesmål från omkring 70 av avdelningens 85 anställda.

Svarar inte på frågor

Både enligt Lif:s presstjänst och Ivo:s presstjänst svarar Sofia Wallström inte på några frågor om sitt jobbyte.

Hon bad om entledigande från Ivo den 10 maj i och med sin nya tjänst på Lif. Presstjänsten på Ivo uppger att den interna kritiken mot henne inte har något att göra med att Sofia Wallström nu hoppar av generaldirektörsstolen.