Utbyte riskerar säkerheten befarar farmacevter

Såväl sjuksköterskor som farmacevter hyser farhågor för att patientsäkerheten blivit sämre sedan reformen om generiskt utbyte trädde i kraft för drygt två år sedan. Båda fackförbunden på farmaciområdet vill att en bagatellgräns för byten införs.

20 sep 2004, kl 18:28
0

Annons

Det finns risk för att lagen om generiskt utbyte haft ett pris när det gäller patientsäkerheten. Det anser såväl Vårdförbundet som de två farmacevtförbunden och Läkarförbundet i brev till Socialstyrelsen, där man arbetar med en rapport om hur det generiska utbytet påverkat patientsäkerheten.

Mest oroliga för patientsäkerheten är sjuksköterskor och farmacevter, de yrkesgrupper som främst påverkas av bytet och kanske fått bäst insyn i konsekvenserna.

Risken för fel större

Ett säkerhetsproblem är till exempel att medan läkarna fortsätter att förskriva med preparatnamn i ordinationshandlingarna, är läkemedelsprodukterna i slutenvårdens läkemedelsförråd numera sorterade utifrån de generiska namnen.

? Även om det finns flera kontrollstationer på väg till patienten så har risken för fel ökat. Det har blivit mycket mer att hålla koll på för oss inom slutenvården, säger Ann Berger, chefssjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm.

På Vårdförbundet säger man sig ha fått signaler om att dubbelmedicinering och annan felmedicinering inom slutenvården ökat som ett resultat av reformen.
Hur stort problemet är kan dock ingen i dagsläget uttala sig om, men Vårdförbundet efterlyser en djupare analys.

De två farmacifacken uttrycker också oro för en försämrad patientsäkerhet.
I vissa fall kan en kund, på grund av prissättningen, få fyra olika läkemedel expedierade vid fyra olika tillfällen på samma ordination. För äldre som kanske haft samma läkemedel i många år, ökar osäkerheten när ?samma? läkemedel kanske byter både utseende och namn flera gånger under ett år.

? Jag är säker på att patientsäkerheten blivit sämre, säger Karin Bengtsson, farmacevt i Skåne som i många år arbetat med expeditionssäkerhet.

Förutom risken för att kunder numera har ännu fler förpackningar med samma verkande substans i skåpen, har också risken för felexpedieringar ökat.

? Vi ser till exempel att andelen registreringsfel av de rapporterade felexpeditionerna ökat påtagligt.
Det tror hon bland annat hänger samman med alla val som dyker upp på farmacevtens skärm i samband med utbyte av läkemedel.

Gräns för byte

Även om felregistreringarna inte innebär felexpedition, eftersom det finns kontrollpunkter, så ökar risken, säger hon.
Sverige Farmacevtförbund påpekar att en liten ökning på till exempel 0.1 procent av sjukhusinläggningar på grund av biverkningar och felmedicinering innebär såväl mycket pengar som lidande.

För att minska riskerna med reformen föreslår de två förbunden att man inför en bagatellgräns för när utbyte ska ske.

? Det har litet löjets skimmer över sig att behöva diskutera 50-öringar med kunderna, säger Karin Bengtsson.
En bagatellgräns tycker också Svenska Läkarsällskapet borde införas. Sällskapet föreslår också att utseendet på förpackningarna ändras så att det generiska namnet får större ut
rymme, på bekostnad av varumärket.

De fackliga organisationerna påpekar att datoriserat förskrivarstöd och tillgång till kundernas läkemedelslistor också skulle förbättra säkerheten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng