Färre korrigeringar med ökad makt till farmaceuter

Administrativa receptkorrigeringar skulle minska med större inflytande för farmaceuterna. Det menar apotekens branschförening.

6 aug 2014, kl 09:54
2

Robert Svanström

Enligt en beräkning som Sveriges Apoteksförening gjort korrigerar apoteken ungefär 850 000 felaktigt förskrivna recept under ett år. Det motsvarar cirka 1 procent av alla expedierade recept.

Beräkningen bygger på en kartläggning som branschföreningen gjort på 115 av landets 1300 apotek under fem dagar i oktober förra året. Under den perioden rapporterade de studerade apoteken in 1418 receptkorrigeringar, vilket motsvarar 2,5 korrigeringar per dag och apotek.

Av korrigeringarna bedömdes 56 procent vara av administrativ karaktär, till exempel utbyte då ett läkemedel inte längre ingick i förmånen, makulering av recept eller att lösa problemet då ett förskrivet läkemedel inte fanns inne på det aktuella apoteket, för att nämna några.

De resterande 44 procenten bedömdes vara kliniska korrigeringar. Av dessa bedömdes 7 procent som mycket viktiga genomförda ändringar. För 41 procent av dessa korrigeringar bedömde en klinisk farmakolog att det annars funnits risk för sjukhusinläggning eller vårdskada, till exempel korrigerades dubbelförskrivning och felaktig dosering av blodförtunnande läkemedel, liksom överskriden maxdosering av paracetamol. Branschföreningens bedömning är att apotekens korrigeringar hindrar cirka 90 sjukhusinläggningar per vardag.

Motsvarande danska studier har visat på ett betydligt lägre antal korrigerade recept, 0,33 procent. En bidragande orsak till skillnaden kan vara att den danska studien pågick i en månad och den svenska fem vardagar.
– Det kan vara lättare att hålla intresset uppe för att dokumentera korrigeringarna med en kortare studietid, säger Robert Svanström chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening och den som hållit i kartläggningen.

I den danska studien var det också en lägre grad av administrativa korrigeringar, 45 procent, jämfört med 56 procent i den svenska. En förklaring till skillnaden kan vara, menar den svenska apoteksföreningen att det danska systemet medger utbyte av mer omfattande karaktär än det svenska med sina tydliga begränsningar beroende på förmånsstatus.
– I Danmark har man utbyte oavsett förmånsstatus. Så borde det vara också här, det skulle underlätta för såväl kunder som förskrivare. En produkts förmånsstatus är ju egentligen av sekundär betydelse när Läkemedelsverket bedömt läkemedlen som utbytbara, säger Robert Svanström.

I en debattartikel i DN argumenterar Sveriges Apoteksförening, med utgångspunkt från kartläggningen för att regelverket ändras så att farmaceuter får rätt att hantera utbyten utan att inhämta samtycke från förskrivaren.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Bra jobbat Robert! Guld värt för oss i apoteksbranschen att Sveriges apoteksförening jobbar med frågor av denna karaktär!!
    Ser framemot att följa utvecklingen!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng