Annons

Frankrike förordar off label vid ögonsjukdom

Frankrike rekommenderar läkare att använda Avastin istället för Lucentis vid behandling av ögonsjukdom.

6 aug 2014, kl 10:07
0

Annons

Den franska nationalförsamlingen har sagt ja till regeringens förslag att tillåta och rekommendera förskrivning av Avastin, (bevacizumab) för våt åldersrelaterad makuladegeneration, AMD, trots att behandlingen inte är godkänd för den indikationen.
Det är däremot Lucentis (ranibizumab) men cancerläkemedlet Avastin kostar bara en bråkdel jämfört med Lucentis.

Substanserna i båda produkterna har utvecklats av Roche dotterbolag Genentech och verkar genom att hämma vaskulär endotel tillväxtfaktor, VEGF. I Europa marknadsförs Avastin av Roche och Lucentis av Novartis.
Båda bolagen hävdar att Avastins formulering inte är utvecklad för användning i ögat. Avastin med högre tillåtna halter av partiklar gör produkten olämplig för administrering i ögat, enligt företagen. Men flera studier visar på samma effekt av de två produkterna.

Det franska beslutet har fått frän kritik av den europeiska branschorganisationen EFPIA som företräder läkemedelsföretag. Enligt EFPIA underminerar det här den rättsliga ramen för EU och patientsäkerheten.
I ett uttalande säger organisationens ordförande, Richard Bergström, att företag genom det här förslaget kan avskräckas från kostsamma och tidskrävande ansökningar för nya indikationer. Han menar också att det finns en oroande trend bland europeiska regeringar att kringgå säkerhetsföreskrifter för att spara pengar på kort sikt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng