Vaccin mot ebola kan testas i höst

Amerikanska NIH planerar en tidig klinisk prövning för ett vaccin mot ebola.

6 aug 2014, kl 09:21
0

Utvecklingen för att finna en behandling eller vaccin mot ebolaviruset går långsamt, samtidigt som det senaste utbrottet nu orsakat cirka 800 dödsfall, enligt Världsorganisationen WHO.

Men enligt uppgifter i Fierce vaccines förbereder den amerikanska myndigheten NIH, National Institutes of Health, en tidig klinisk prövning i september.
Den planerade studien kommer efter påtryckningar från hälsoorganisationer som Läkare utan gränser och den brittiska Wellcome Trust för att möjliggöra att experimentella behandlingar kommer i användning för patienter med hög risk att utveckla sjukdomen.

Vaccinet som utvecklats av det nationella institutet för allergi- och infektionssjukdomar innehåller inget infekterat Ebolavirus. Istället är det en schimpans-adenovirusvektor vaccin som innehåller en sats med två ebolagener. Adenovirusvektorer är attraktiva modeller för vaccinkandidater eftersom viruset är lätt att manipulera.

Enligt uppgifter från bland annat nyhetsbyrån Reuters ska de två amerikanerna Writebol och Brantly som smittats med ebola och transporterats hem till USA fått behandling med en läkemedelskandidat som är under utveckling av ett privat bioteknikföretag och tidigare enbart testats på apor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng