Två doser MPR-vaccin bäst

Att ta de två rekommenderade doserna av MPR-vaccin
är betydlig bättre än en. Det framgår av data från ett utbrott av
påssjuka i Kanada.

18 maj 2011, kl 11:57
0

Annons

Efter ett utbrott av påssjuka i Kanada under 2009 och 2010 har forskare tittat på uppgifter om insjuknande och vaccinationsgrad. Genomgången, som publicerats i Canadian Medical Association Journal, visade att omkring 75 procent av de som insjuknat i påssjuka antingen inte hade vaccinerat sig alls eller tagit en dos av MPR-vaccinet. Vaccinet är ett kombinationsvaccin som skyddar mot mässlingen, påssjuka och röda hund.

Särskilt var ungdomar i åldrarna 15 till 24 utsatta eftersom påssjuka i den åldern kan leda till sterilitet hos män. En stor del av dessa hade bara fått en dos eftersom det var det som rekommenderades i Kanada när de var små.

Baserat på uppgifterna från det senaste utbrottet drar forskarna slutsatsen att skyddet av två doser av MPR-vaccinet ligger någonstans mellan 66 och 88 procent beroende på vilken åldersgrupp man tittar på. För de som fått en dos var effektiviteten mellan 49 till 80 procent.

I Sverige är rekommendationen av MPR-vaccin två doser, en vid 18 månader och en mellan 6 och 8 år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng