Allt fler danskar får påssjuka

Sedan 1987 erbjuds alla danska barn vaccinering mot påssjuka. Men under det senaste decenniet har antalet fall med parotit ökat.

24 sep 2014, kl 09:51
0

Förra året konstaterades 54 fall av påssjuka i Danmark. Det är det högsta antalet på 20 år, 2002 registrerades två personer med konstaterad påssjuka. Under det senaste decenniet har allt fler fall av parotit rapporterats i Danmark trots att vaccination mot sjukdomen ingår i vaccinationsprogrammet.

I Sverige med 9.5 miljoner invånare insjuknar ett knappt 50-tal varje år, i Danmark med 5.5 miljoner invånare är det alltså fler som drabbas av sjukdomen. Forskare vid Statens seruminstitut ha nu tittat närmare på möjliga orsaker och publicerat resultatet i Journal of Clinical virologi.Slutsatsen är att de absolut flesta som insjuknat antingen inte hade vaccinerats eller bara tagit en av de två påbjudna doserna.

Studien tyder på att vaccinationsgraden i Danmark, som ligger på 85-90 procent är för låg, menar forskarna. Det finns helt enkelt för många ovaccinerade för att hålla sjukdomen borta.
I Sverige infördes vaccination mot påssjuka 1982 och över 95 procent av eleverna i årskurs sex är vaccinerad mot påssjuka, mässling och röda hund. I Sverige har flera av dem som insjuknat varit vaccinerade. Nya genotyper eller brister i vaccinets effekt tros vara skäl till de svenska fallen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng