Tredubbel användning av läkemedel på anstalt

Kriminalvården köpte förra året in drygt fyra miljoner dygnsdoser läkemedel. Det motsvarar knappt två läkemedel per dag och intagen. Det kan jämföras med
0,6 dygnsdoser per individ i samma åldersgrupper utanför murarna.

21 mar 2005, kl 11:18
0

Användningen av läkemedel bland de intagna på anstalter skiljer sig betydligt från användningen utanför murarna. Det framgår av den statistik över läkemedelsinköp som Kriminalvårdsstyrelsen sammanställer varje år.

Medan läkemedel för hjärt-kärlsjukdomar toppar försäljningslistan i landet är det läkemedel för nervsystemet som är de mest använda inom kriminalvården. Förra året köptes det in närmare en och en halv miljon dygnsdoser av sådana preparat till kriminalvården. Det motsvarar att varannan intagen varje dag tar ett sådant läkemedel. Motsvarande siffra för befolkningen i Sverige är två av 100.

Däremot är det betydligt färre inom kriminalvården som får behandling för hjärt-kärlsjukdomar. Den gruppen ligger först på sjätte plats inom kriminalvården. Totalt köpte kriminalvården in drygt fyra miljoner dygnsdoser läkemedel förra året, vilket motsvarar knappt 1,7 dygnsdoser per dag och intagen.
Det kan jämföras med 0,6 dygnsdoser per invånare i Sverige i samma åldersgrupp som 80 procent av de intagna, 15-44 år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng