Zyprexa vanligt inom kriminalvården

Det omdiskuterade antipsykosmedlet Zyprexa är det läkemedel som, sett till kostnaden, används mest på landets häkten och anstalter. Enligt Kriminalvårdsstyrelsen tyder det på att många intagna är mycket sjuka.

6 sep 2007, kl 16:08
0

Förra året använde kriminalvården läkemedel för 24 miljoner kronor. Zyprexa,olanzapin, är det som står för den största kostnaden, närmare tre miljoner kronor.
Det är ett omdiskuterat neuroleptikum, på grund av sina biverkningar. I USA har patienter stämt företaget Lilly för att de drabbats av mycket kraftiga viktökningar som lett till bland annat diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. I den senaste uppgörelsen fick drygt 28 000 amerikaner dela på 1,2 miljarder dollar.

Zyprexa är också sett till användningen ett av de vanligare preparaten inom kriminalvården. Mätt i dygnsdoser ligger det på en niondeplats.
? Jag konstaterar att vi har en mycket hög förskrivning av neuroleptika, vilket tyder på att vi har en mycket sjuk population inom kriminalvården, säger Lars Håkan Nilsson, medicinskt sakkunnig på Kriminalvårdsstyrelsen.
Inom kriminalvården används läkemedlet, tror han, inte för längre behandlingar utan främst för att behandla akuta orostillstånd.

Sett till användningen
är det neuroleptiska medlet Theralen,alimemazin, det mest använda läkemedlet inom kriminalvården. På andra plats ligger sömnmedlet Propavan,propiomazine.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng