Läkare i Skåne tar intryck av generikakampanj

Nio av tio skånska läkare har påverkats av sjukvårdshuvudmannens kampanj med syfte att öka förskrivningen av generika. Det visar en ny attitydundersökning från Läkemedelsrådet i Skåne.

18 mar 2005, kl 11:33
0

Läkemedelskostnaderna inom förmånssystemet har på senare år inte följt samma sjunkande trend i Skåne som i övriga landet. Tvärtom mot rikstrenden har läkemedelsnotan ökat i regionen (se artikel länkad till höger).

Ändå anser sig mer än nio av tio läkare i Skåne, enligt en aktuell undersökning från Läkemedelsrådet i regionen, ha påverkats "mycket" eller "något" av rådets kampanj för att öka förskrivningen av generika.

Studien visar också att en stor majoritet av läkarna och apotekspersonalen tycker att förskrivarna borde ha tillgång till information om vilka läkemedel patienten hämtar ut.

En stor majoritet av patienterna i studien, 73 procent, uppgav att de inte kände till att deras läkare inte har tillgång till samlad information om vilka läkemedel som skrivits ut till patienten i fråga.

Studien visar också att kostnadsmedvetenheten vad gäller läkemedel ökat hos receptkunderna sedan generikareformen genomfördes 2002.

Hela 95 procent av läkarna i studien anser att Läkemedelsrådet gör rätt som upplyser allmänheten om möjligheten att få likvärdiga läkemedel till en lägre kostnad.

I studien intervjuades 150 primärvårdsläkare, 100 apoteksanställda samt 350 receptkunder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng