Generikatillverkare misstänks för prisfix

Generikatillverkare misstänks för prisfix

Fyrtiofyra amerikanska delstater stämmer 20 läkemedelsföretag för kartellbildning.

13 maj 2019, kl 14:03
0

Annons

I stället för att låta den fria konkurrensen reglera priserna på generikamarknaden har de anklagade företagen gjort hemliga överenskommelser för att hålla prisnivån uppe. Detta enligt den 500-sidiga stämningsansökan som de 44 delstaterna står bakom. Efter fem års utredning lämnades den i fredags in till US district court i Connecticut av den allmänna åklagaren där, William Tong.

– Vi har bevis för att generikaföretagen har genomfört ett multimiljardbedrägeri mot det amerikanska folket, sade åklagaren i ett pressuttalande.

– Bland bevisen finns mejl, chattmeddelanden, register över telefonsamtal och vittnesmål från före detta anställda.

Redan 2016 ledde utredningen till ett åtal som Läkemedelsvärlden då rapporterade om.

Enligt den nu aktuella stämningsansökan har 20 företag genom kartellbildning hållit uppe priserna på över 100 vanliga läkemedel, bland annat diabetes- och cancerbehandlingar. Genom att dela upp marknaden mellan sig och med andra metoder sätta konkurrensen ur spel har de, hävdar åklagaren, i vissa fall höjt läkemedelspriset med 1 000 procent. Utredningen gäller händelser mellan juli 2013 och januari 2015.

Ett av de misstänkta företagen är Teva Pharmaceuticals, världens största tillverkare av generiska läkemedel. Teva tillbakavisar enligt Reuters anklagelserna.

Stämningen riktas inte bara mot företagen utan även mot 15 namngivna anställda.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng