Annons

Temporär webblösning för läkemedelsförteckningen

Sent i höst kommer förskrivarna att ha tillgång till patienternas läkemedelsförteckning, enligt den nya lag som väntas träda i kraft den 1 juli. Det sker inledningsvis via ett webbgränssnitt.

18 apr 2005, kl 13:51
0

Propositionen Ökad patientsäkerhet på läkemedelsområdet godkändes av riksdagen den 27 april. Den nya lagen om läkemedelsförteckning träder i kraft den 1 juli. Från detta datum ska registeruppgifter börja samlas in och lagras enligt den nya lagen.

– Kring månadsskiftet november-december hoppas vi att patienternas läkemedelsförteckningar kommer att finnas tillgängliga för förskrivarna. Inledningsvis blir det via ett webbgränssnitt. På sikt kommer dock förteckningen att integreras med journalsystemen, förhoppningsvis kring halvårsskiftet 2006, berättar Camilla Persson, projektkoordinator på Apoteket.

Patienternas egen tillgång till sina läkemedelsförteckningar kommer att ombesörjas via webben samt via möjligheten att begära utskrift från registret.

? Det kan handla om miljontals kunder som vill ha tillgång till sina uppgifter. Det viktigaste och svåraste lär bli att hitta en fungerande säkerhetslösning för webben. Möjligheten att få utskrift kommer troligen att finnas redan till hösten och webblösningen under första halvåret 2006.

Farmacevter i tredje hand

Efter förskrivarna och patienterna prioriteras i tredje hand farmacevternas tillgång till förteckningen.

? Här krävs en rad förberedelser, bland annat kompetensutveckling. Det finns en risk att tidsåtgången vid kundmötena på apoteken blir större. Därför är det viktigt att vi får ett bra systemstöd för apoteken med automatiserade interaktionsstöd med mera, säger Camilla Persson.

På Apoteket arbetar ett 50-tal personer med förberedelserna för läkemedelsförteckningen. Företaget har startat fyra delprojekt med inriktning på IT-utveckling, kommunikation, kompetensutveckling respektive förskrivning och receptexpediering.

Även om lagen om läkemedelsförteckning som väntat klubbas igenom i riksdagen den 27 april, finns flera osäkerhetsfaktorer kring genomförandet. Ett utslag i EG-domstolen i det så kallade Bringwell-målet som innebär att apoteksmonopolet måste avskaffas lär få stora konsekvenser för förslaget.

Dessutom har de borgerliga partierna, som alla i grunden är positiva till ett läkemedelsregister men inte i den av regeringen föreslagna formen, hotat att riva upp förslaget om de vinner nästa val.