Många hämtar lista på läkemedel via internet

Hos allmänheten är ordet läkemedelsförteckning fortfarande ett relativt okänt begrepp. Apoteket har heller inga planer på några större informationssatsningar om det nya registret. Ändå ökar antalet personer som tar del av förteckningen.

26 sep 2006, kl 17:50
0

Idag kan den som vill ta del av sin läkemedelsförteckning, en lista över de läkemedel man hämtat ut på recept under de senaste femton månaderna. Listan kan antingen hämtas på apotek eller med e-legitimation via internet.

Bengt Åstrand, utvecklingschef på Apoteket AB, berättar att cirka 200 personer hämtar ut sina läkemedelsförteckningar varje vecka på apoteken. På nätet tar cirka tusen personer varje dag del av sina medicinuttag.

Siffran skulle kunna vara betydligt högre både för hur många som hämtar ut på apoteket och över internet om Apoteket valt att marknadsföra läkemedelsförteckningen.

Men Bengt Åstrand säger att det inte är något primärt uppdrag för företaget att göra det.

– Vårt uppdrag är att tillhandahålla registret på ett säkert och smidigt sätt. Vi har inte till uppgift att driva någon stor marknadsföringskampanj om det här och vi kommer nog inte att göra det heller, säger han.

Har femdubblats

Han berättar att Apotekets kampanj för hemleveranser har medfört att fler hämtar sina förteckningar via nätet.

– Vi har sett att antalet femdubblats de senaste veckorna. I och med att människor skaffar e-legitimation och går in på vår webbsida för att få hemleveranser kan de också få del av sina läkemedelsförteckningar.

Tidigare har Läkemedelsvärlden rapporterat om svårigheter för läkare att få tillgång till läkemedelsförteckningarna. I de pilotprojekt som pågår har det förekommit tekniska problem och det finns ingen exakt plan på när listorna ska vara fullt tillgängliga för vården.