Nepistudie antyder okänt samband

I kommuner med hög förskrivning av antibiotika använder befolkningen mindre blodtrycksläkemedel. Det visar en ny Nepi-studie, som kan antyda ett samband mellan infektion och hypertoni.

26 sep 2006, kl 17:56
0

Enligt en ny studie (Eur J Clin Pharmacol (2006) 62: 675-680) från Nepi, Nätverk för läkemedelsepidemiologi, finns en korrelation mellan högre antibiotikaanvändning och lägre ohälsotal i samma kommun. Dessutom är användningen av blodtryckssänkande läkemedel, i form av diuretika, kalciumantagonister och betablockerare, lägre i kommuner med en hög användning av antibiotika. Någon sådan koppling sågs inte med ACE-hämmare eller statiner.

En möjlig koppling mellan infektion och koronar hjärtsjukdom har diskuterats och studerats, framför allt infektioner med Chlamydia pneumoniae samt primär- och sekundärprevention med makrolidantibiotika vid ischemisk hjärtsjukdom, dock utan någon större framgång.

Författarna menar att studien inte befäster något samband men att den kan vara hypotesgenererande inför kommande studier.
Studien finns att läsa i sin helhet via länk på Nepis hemsida, www.nepi.net.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng