Annons

Vitamintillskott kan öka risken för cancer

En ny studie stärker bevisen för att antioxidanter kan öka risken för lungcancer hos rökare. Amerikanska forskare har följt en kohort med över 77 000 personer och fann att E-vitamin i högre doser under lång tid ökade cancerrisken.

3 mar 2008, kl 14:17
1

Annons

Syftet med studien var att undersöka sambandet mellan vitamintillskott och lungcancer. Christopher Slatore och hans medarbetare använde sig av en befintlig kohort omfattande 77 719 amerikaner, både kvinnor och män, i åldrar mellan 50-76 år.
Efter att ha följt personerna i genomsnitt i fyra år kunde forskarna inte hitta någon cancerskyddande effekt av vare sig multivitaminer, vitamin C, vitamin E eller folsyra. Tvärtom fanns en ökad cancerrisk kopplad till högre intag av vitamin E. Risken var särskilt uttalad för rökare.

Studien publicerades i marsnumret av tidskriften American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, och i samma nummer finns en kommentar till studien av Tim Byers från Colorado School of medicine.
Han skriver att vitamintillskott har en utbredd användning, med tanken att det borde vara bra för hälsan. Men varje gång någon tar en närmare titt på de objektiva bevisen tippar vågskålen över från nytta och närmare risk. De senaste två decennierna har studie på studie grusat hoppet om att vitamintillskott skulle kunna minska risken för olika cancerformer, inklusive magcancer, kolorektalcancer, bröst- eller lungcancer.
Vitaminrika livsmedel däremot minskar cancerrisken, men att förpacka vitaminerna i ett piller har uppenbarligen inte samma effekt, kommenterar Tim Byers.

Slutsatsen överensstämmer väl med en studie som forskare från Karolinska institutet publicerade i höstas där de följt 38 994 svenska män i åldrarna 45-79 år. De ville se om kosttillskott i form av multivitaminer, vitamin C, vitamin E eller fiskolja kunde skydda mot död i cancer eller hjärt- kärlsjukdom, och kanske också förlänga livet i största allmänhet. Efter att ha följt männen i åtta år kunde forskarna konstatera att något sådant skydd inte kunde visas i gruppen som helhet. Kosttillskotten gav inte heller någon ökad livslängd.
Däremot fanns det en grupp som skilde sig markant från övriga. Det var män som rökte och samtidigt åt kosttillskott, vilket gav 50 procents ökad risk att dö av cancer.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vad gäller ökad risk för rökare, att drabbas av cancer. Är det
    de kemiska ingredienserna i tobaksröken eller är det nikotinet,
    som ökar risken för att utveckla cancer?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng