Makuladegeneration ökar risken för hjärtdödlighet

Personer som lider av tidiga åldersförändringar i gula fläcken har dubbelt så hög risk att dö av hjärtinfarkt eller stroke. Det visar en studie från Australien.

3 mar 2008, kl 13:26
0

Ögonsjukdomen makuladegeneration är den vanligaste orsaken till icke behandlingsbar blindhet hos äldre vuxna i utvecklade länder. Forskare vid universitetet i Sydney fann ett positivt samband mellan makuladegeneration och påföljande kardiovaskulär dödlighet i en population äldre personer i Australien.

I studien ingick från början 3 654 personer från 49 år och uppåt. Fem år senare undersöktes 2 335 av dessa igen och tio år senare 1 952 personer. Forskarna fann att hos de personer som var under 75 år när studien startade gav tidig makuladegeneration en dubbelt så hög risk att dö i hjärtinfarkt eller stroke under de närmaste tio åren. De personer som hade långt framskridna förändringar i gula fläcken hade en femdubblad riskökning för hjärtinfarkt och tiodubblad riskökning för stroke. Studien publicerades den 28 februari på hemsidan till British Journal of Ophthalmology.

Forskarna menar att ögonläkare och allmänläkare bör vara medvetna om sambandet. Att sjukdomarna hänger ihop är i och för sig inte förvånande eftersom båda orsakas av kärlförändringar, men få studier har undersökt det systematiskt.
Efterson patienter med makuladegeneration har en större risk för underliggande kärlsjukdom bör de uppmuntras till livsstilsförändringar och eventuellt behandlas förebyggande för eventuella riskfaktorer som blodtryck och lipider, hävdar forskarna.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng