Äldre billigare heparin fungerar lika bra som lågmolekylärt

Ofraktionerat heparin för behandling av djup ventrombos och blodproppar i benen ger lika god effekt som lågmolekylärt heparin när det ges subkutant. Den visar en ny amerikansk studie.

18 sep 2006, kl 11:08
0

Standardbehandling av djup venös trombos och lungembolism inleds idag med minst fem dagars ofraktionerat heparin som ges intravenöst med ständiga dosjusteringar. Lågmolekylärt heparin i fasta viktanpassade doser som ges subkutant håller gradvis på att ersätta ofraktionerat heparin. Den enklare administreringen utan laboratorieövervakning gör lågmolekylärt heparin billigare för öppenvårdspatienter trots den högre kostnaden för läkemedlet.
Forskare vid universitetet McMaster i Ontario, Kanada genomförde en randomiserad studie för att ta reda på om ofraktionerat heparin i fasta doser subkutant är lika effektivt och säkert som lågmolekylärt heparin. Studien genomfördes mellan september 1998 till februari 2004 vid sex universitetssjukhus i Kanada och Nya Zeeland. Cirka 70 procent av patienterna behandlades i öppenvård och samtliga patienter fick dessutom tre månaders behandling med warfarin.
Andelen patienter som fick en andra blodpropp var 3,8 procent av 345 patienter i gruppen som fick ofraktionerat heparin och 3,4 procent av 352 patienter som fick lågmolekylärt heparin.
Forskarna drar slutsatsen
att båda behandlingarna är lika säkra och ger lika god effekt. Behandlingen med lågmolekylärt heparin är dock väsentligt dyrare.
Eftersom det är den första studien som jämför de båda behandlingarna måste kliniker nu ta ställning till om bevisen är tillräckliga för att ändra gällande behandlingsrekommendationer, påpekar en hjärtspecialist i en kommentar i samma nummer av JAMA (2006;296:991-993). Han menar att resultaten behöver upprepas i en dubbelblind studie där varken läkare eller patienter vet vilket medel som använts.
Men om patienten övervakas noga kan behandling med det äldre heparinet eventuellt användas försiktigt för utvalda patienter, till exempel de som inte har råd med det dyrare heparinet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng