Generikareform mer effektiv än ändringar i förmånen

Generikareformen 2002 har gett bestående effekter på kostnadsutvecklingen på läkemedelsområdet, till skillnad från de höjningar av egenavgiften som genomförts på senare år. Det visar en aktuell avhandling av Karolina Andersson, Sahlgrenska akademin.

26 sep 2006, kl 16:19
0

I arbetet har Karolina Andersson studerat Apotekets läkemedelsstatistik och jämfört effekter av olika reformer på området som genomförts i Sverige de senaste 20 åren.

De flesta läkemedelsreformerna mellan 1986 och 2000 gav ingen långvarig effekt.
? Vi fick en tillfälligt bromsad kostnadsökning när staten införde ett nytt förmånssystem 1997 men efter bara några få år ökade kostnaden lika snabbt igen, säger Karolina Andersson i ett pressmeddelande.

Generikareformen från 2002 fungerar dock fortfarande väl, enligt Karolina Andersson.

? Samhällets kostnad för läkemedel stiger inte längre i samma omfattning som förut. Patienterna har också tjänat på förändringen. Deras genomsnittliga kostnad för läkemedel har sjunkit något.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng