Subventionen för statiner begränsas

Flera av de blodfettssänkande läkemedlen ska inte längre subventioneras. De miljoner som sparas på indragna subventioner kan istället användas för att förbättra strokesjukvården, enligt Socialstyrelsen.

12 feb 2009, kl 12:57
2

Flera av de blodfettssänkande läkemedlen förlorar sin subvention efter att Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverkets genomgång av gruppen nu är klar.
Lipitor 10 mg och Crestor 5 mg ska inte längre ingå i högkostnadsskyddet. Inte heller Lescol, Lescol Depot eller Pravachol ska längre subventioneras och Zocord förlorar subvention för alla förpackningar utom en.

Generika som
innehåller substanserna pravastain och simvastatin som är den aktiva substansen i Pravachol och Zocord behåller subventionen.
Lipitor och Crestor behåller subventionen för högre styrkor, men ska bara användas om generiskt simvastatin först prövats, samma regler gäller för Ezetrol.
Produkterna Questran och Questran Loc förlorar också subventionen för behandling av blodfettrubbningar.
De nya reglerna börjar gälla från 1 juni.

Om besluten
går igenom, det vill säga eventuella överklaganden går inte företagens väg, räknar TLV med att 170 miljoner kronor per år frigörs för andra ändamål.

Samtidigt med
TLV:s beslut kommer därför Socialstyrelsen med nya riktlinjer för strokesjukvården, bland annat bör alla patienter som behöver det få propplösande behandling inom fyra timmar. Sådana förbättringar av vården skulle kosta cirka 60 miljoner om året.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Glad att TLV förstår att begränsad subventionering inte fungerar utan att det i praktiken betyde “business as usual” (se Leif Anderssons blogg här i november) och inför regler som stoppar rabattering av läkemedel som inte är kostnadseffektiva.
    Äntligen en åtgärd från TLV som kommer spara pengar. Nu tror jag att TLV själva är kostnadseffektiva.

  2. Har provat kostomläggning+simvastatin men inte lyckats få ner lipiderna och ej heller få en rimlig kvot. Crestor lyckades normalisera värdena och få till en bra kvot. Då blodfetterna är en viktig riskfaktor för stroke kan man ju undra över kostnadseffektiviteten om jag skulle drabbas av stroke och kanske (över)leva med ett långvarigt behov av behandling och vård.