Annons

Pfizer överklagar

Pfizer har beslutat överklaga TLV:s beslut att Lipitor 10 mg inte ska subventioneras.

12 feb 2009, kl 16:27
1

Annons

Pfizer ska låta Länsrätten bedöma TLV:s beslut att dra in subventionen för Lipitor 10 mg.
– Vi tycker att det här är både ett olyckligt och felaktigt beslut, säger Petra Eurenius, informationschef på företaget.

Enligt företaget
är det idag drygt 10 000 patienter som behandlas med den lägsta dosen Lipitor som redan provat simvastatin. Att de nu ska byta behandling kommer enligt företagets beräkningar att bli en dyr historia på kanske 100 miljoner.
? Då är alternativet en högre dos Lipitor eller Crestor som är dyrare.
Martin Forsberg på TLV avvisar kritiken.
? Man kan också pröva pravastatin. Vi såg inte något skäl att subventionera en behandling som är 16 gånger dyrare. Att 30 procent, drygt 10 000, av patienterna som idag behandlas med Lipitors lägsta dos inte kan använda simvastatin finns det enligt honom inte belägg för.

När företaget överklagar till Länsrätten kan den besluta om inhibition av TLV:s beslut, då gäller subventionen tills den juridiska kraftmätningen är klar.
De tre utomstående experterna i den arbetsgrupp som gjort genomgången av statinerna, läkarna Jan Håkansson, Peter Nilsson och Annika Rosengren reserverade sig mot beslutet att dra in subventionen för den lägsta dosen Lipitor.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. På sid. 59 i TLV:s genomgång skriver ni att cirka 50-80 % av de patienter som idag får Lipitor eller Crestor utskrivet för första gången tidigare har använt simvastatin. (ref. SLL. Läksaks expertgrupp för hjärt-kärlsjukdomar, Kloka Listan, 2008.)