Annons

Strid om bonusen vid köp av receptbelagda läkemedel

För snart två år sedan förbjöds såväl Kronans droghandel som Ica Cura-kedjan av TLV att ingå i Coops respektive Icas så kallade lojalitetsprogram när det gäller receptbelagda läkemedel som ingår i läkemedelsförmånerna. Båda kedjorna rättade sig efter beslutet och några rabatter på de receptbelagda läkemedlen registreras inte på medlemskorten. Men båda kedjorna överklagade besluten hos […]

14 mar 2012, kl 16:03
0

Annons

För snart två år sedan förbjöds såväl Kronans droghandel som Ica Cura-kedjan av TLV att ingå i Coops respektive Icas så kallade lojalitetsprogram när det gäller receptbelagda läkemedel som ingår i läkemedelsförmånerna. Båda kedjorna rättade sig efter beslutet och några rabatter på de receptbelagda läkemedlen registreras inte på medlemskorten.

Men båda kedjorna överklagade besluten hos förvaltningsrätten. KD förlorade i förvaltningsrätten och gick vidare till kammarrätten som slog fast förvaltningsrättens dom. Striden för KD:s räkning har handlat om de sista 0,5 procentpoängen, en bonus som alla som betalar med Medmera Visa får.
– När du använder Medmera Visa som betalkort får du oavsett var du handlar en viss liten bonus, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans droghandel.

Den delen av bonusen har KD inte tagit bort, med hänvisning bland annat till att det inte låter sig göras rent tekniskt. KD skulle kunna tvingas att neka kunderna att använda sitt betalkort argumenterar kedjan i domstolen.

Men vare sig TLV eller domstolarna godtog den förklaringen. TLV menar att eftersom KD betalar en viss avgift för att ingå i lojalitetsprogrammet, alltså valt att gå med har företaget till skillnad mot andra företag en viss rådighet, det vill säga makt att säga nej. Och om KD tvingas neka kunderna att använda betalkortet är det kort sagt inte myndighetens problem.

Ica som har sitt medlemskort kopplat till Mastercard har däremot sedan drygt ett år tillbaka inte någon som helst bonus på receptbelagda läkemedel.
– Vi strök allting, även om vi inte håller med, säger Håkan Magnusson marknadsansvarig på Ica Cura.
– Det var mer en teknisk fråga, vi har en del andra undantag också, till exempel blir det inte några bonuspoäng på cigaretter.

Däremot får den kund som använder Ica Mastercard som betalkort hos konkurrerande apotekskedjor en viss, om än mycket liten, bonus på receptbelagda läkemedel. Det rör sig om en halv procent på hela beloppet.
– Ja så är det paradoxalt nog, konstaterar Håkan Magnusson.