Annons

Stora regionala skillnader i läkemedelsanvändning

Lif har analyserat försäljningssiffror för nya läkemedel och visar att det fortfarande finns stora skillnader mellan landstingen.

28 nov 2014, kl 11:54
0

Annons

Som en del av den nationella läkemedelsstrategin har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ansvarat för ett projekt med målet att skapa en process för ordnat införande. Detta görs med stöd och underlag från TLV inom det så kallade klinikläkemedelsprojektet.

För att säkerställa en jämlik, ordnad och snabb introduktion av nya läkemedel har SKL och landstingen fattat beslut om den nya samverkansmodellen som ska implementeras från det kommande årsskiftet.

Nu har Läkemedelsindustriföreningen, Lif, gjort en genomgång av försäljningssiffrorna för de läkemedel som landstingen och SKL valt att nominera för hälsoekonomisk utvärdering i projektet.

Analysen visar på stora skillnader mellan landstingen. Av de 25 utvärderade läkemedlen har sex cancerläkemedel och bara ett av de övriga läkemedlen använts i alla landsting. Västra Götalandsregionen hade använt 23 läkemedel medan Gotland bara använt 12.

Bara ett av de läkemedel som inte är ett cancerläkemedel, Eylea, har används i alla landsting men försäljningen i regionerna varierar från 60 kronor till 74 244 kronor per tusen invånare.
Fyra läkemedel Fluenz, Ilaris, Lemtrada och Kalydeco har bara använts i fem eller färre landsting.

Lif skriver i sin rapport att om sjukvården i landet skulle använda dessa läkemedel på samma nivå som det landsting som använder mest läkemedel skulle kostnaderna öka från 728 miljoner kronor till 1206 miljoner kronor, en ökning med 478 miljoner kronor.
-Om samverkansmodellen kommer att bidra till en ordnad och snabb introduktion av de nyaste behandlingarna med en jämlik tillgång för patienter i hela Sverige, då är det mycket positivt, säger Anders Blanck, vd i Lif i ett pressmeddelande.
-Skulle det däremot visa sig att de skillnader i användning vi nu ser inte minskar, då har projektet bara lett till ökad administration och byråkrati som inte gynnar svenska patienter.