Ökad följsamhet svårt att studera

Ökad följsamhet svårt att studera

Få studier som jämfört interventioner för att öka följsamheten till att ta mediciner rätt håller måttet enligt en ny Cochrane-sammanfattning.

28 nov 2014, kl 08:55
0

Med bakgrundsinformationen att bara hälften av alla patienter tar sina läkemedel efter hur de är ordinerade gjorde Cochrane-institutet en analys av studier om ökad följsamhet. Att många slutar ta sina mediciner eller inte tar läkemedlen som de ska har beskrivits under åtminstone de senaste 50 åren.

Målet var att se om det fanns högkvalitativa studier som testat metoder för att öka följsamheten och vilka fynd de i så fall presenterat.

Huvudfyndet var att få studier var väl genomförda. Forskarna utgick från 182 undersökningar varav 109 publicerats sedan förra genomgången 2007. Studierna rörde medicinering av allt från hiv till psykiatriska tillstånd och innehöll ett flertal olika interventioner gjorda för att öka följsamheten.

Forskarna ansåg att bara 17 studier var högkvalitativa. Av dessa kunde bara fem stycken visa att försöken lett till att patienterna tagit läkemedlen mer korrekt.

I en kommentar säger David Tovey vid Cochrane Library att det var en överraskning att så mycket forskning gjorts och att vi ändå inte vet hur vi ska angripa problemet.

Författarna har nu skapat en databas med relevanta studier och vill att andra forskare inom området ska samarbeta och göra djupare analyser. Målet är att fler och bättre studier ska göras i framtiden och framförallt att inte fler undersökningar görs där samma misstag upprepas om igen.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng