Nya riktlinjer för astma och kol från Socialstyrelsen

Patienter med astma och kol ska få sin diagnos tidigare och fler återbesök enligt nya riktlinjer.

28 nov 2014, kl 08:44
0

Socialstyrelsen har släppt en remissversion av nya riktlinjer för astma och kol och de gäller från och med nu. Den slutgiltiga versionen kommer hösten 2015. Den förra versionen publicerades för tio år sedan.

Nu menar Socialstyrelsen att patienterna ska få tidigare diagnos, bättre sjukdomskontroll och fler återbesök än tidigare genom riktlinjerna som ska fungera som ett stöd för vården.

Båda sjukdomarna berör omkring 1,2 till 1,5 miljoner människor i Sverige där astmapatienterna uppskattas till 800 000. Man antar att det idag finns en stor underdiagnostisering av kol vilket gör att många saknar en effektiv behandling
– Socialstyrelsens nya riktlinjer syftar till att fånga upp och diagnostisera sjukdomarna tidigt. Obehandlad astma och kol kan leda till försämringsperioder och sjukhusinläggning, vilket är både vårdkrävande och innebär lidande för patienterna, säger projektledaren Elisabeth Eidem i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen skriver att många barn idag saknar en astmadiagnos vilket leder till lidande, frånvaro från skolan och föräldrar som inte kan gå till jobbet. Med rätt läkemedel och rätt inhalationsteknik kan de flesta bli symtomfria.

På kort sikt antas de nya riktlinjerna ge ökade kostnader. Med tiden bedömer man att dock att rekommendationerna leder till stora besparingar då sjukdomarna kan upptäckas och behandlas tidigare
-Första steget är taget, nu måste de ansvariga ge vården möjlighet att ta till sig och införa riktlinjerna så att det ger faktiska resultat, säger Inger Ros, förbundsordförande riksförbundet HjärtLung, i ett uttalande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng