Annons

Testat ebolavaccin ger skyddande antikroppar

Alla 20 som vaccinerades med ett möjligt ebolavaccin fick ett immunsvar som kan ge skydd mot ebolavirusinfektion.

27 nov 2014, kl 10:51
0

Annons

Läkemedelsbolaget GSK har redan förberett ett lager på 10 000 doser för sitt nya ebolavaccin som är under utveckling. Nu visar en första pilotstudie som gjordes på 20 friska frivilliga i USA fann man att vaccinet tycks vara säkert. Inga allvarligare biverkningar rapporterades men två av deltagarna fick övergående feber under vaccinationsdagen. Resultaten redovisas nu i New England Journal of Medicine.

Vaccinet innehåller proteiner från två olika ebolastammar, Sudan och Zaire, vilka ligger bakom de pågående utbrotten i Västafrika. Dessa ytproteiner är förpackade i ett chimpans-adonovirus, CHAd3.

De pågående försöken leds av National Institutes of Health och vaccinet har tagits fram av NIHs National Institute of Allergy and Infectious Diseases i samarbete med Okairos som köptes av GSK förra åtet.

I pilotprojektet testades två doser av vaccinet och alla deltagare utvecklade antikroppar mot ebola inom fyra veckor. Den hälft av försökspersonerna som vaccinerades med den högre dosen fick ett bättre immunsvar med fler antikroppar, sju av den fick även ett T-cellssvar. Nivåerna på antikroppssvaret är liknande dem som skyddar vaccinerade apor från att infekteras.

Fler fas I-försök pågår i USA, Storbritannien, Mali samt i Schweiz och resultat från dessa studier ska komma innan året är slut.

Om dessa försök visar bra resultat planeras hjälparbetare i Sierra Leone och Liberia att vaccineras med vaccinkandidaten. Fler studier som analyserar vaccinets säkerhet planeras i Nigeria.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng