Spironolakton har effekt även på gikt

En dansk studie visar att det vattendrivande medlet spironolakton har positiv effekt på gikt.

23 okt 2002, kl 11:46
0

Annons

Nya undersökningar har överraskande visat att spironolakton, ett vattendrivande hypertoniläkemedel, kan hjälpa även mot gikt. Effekten av spironolakton kan vara lika bra som de övriga giktmedel som används idag. Spironolakton är dock betydligt billigare än dessa medel och utan besvärande biverkningar. Det hävdar forskare vid Rigshospitalets Institut för inflammationsforskning i Köpenhamn.


Spironolakton har hittills testats på tio patienter med kronisk gikt med ledinflammation, både vuxna och barn. Några patienter har fått medlet mer än 18 månare och det har visat sig ha en positiv effekt på deras giktsymtom.

Mot bakgrund av de positiva resultaten har Giktföreningen i Danmark enligt Berlingske Tidende gett en miljon danska kronor till ytterligare forskning om spironolakton. Dessutom arbetar giktforskare på att få stöd från läkemedelsindustrin för att kunna genomföra en placebokontrollerad studie.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng