Annons

Sötlakrits är ingen harmlös produkt som man kan vräka i sig utan risk för medicinska konsekvenser. På kort tid sökte tre kvinnor sjukvård. Detta fick läkaren Helga Águsta Sigurjónsdóttir på medicinkliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset Östra i Götebo

I Skånes kommuner varierar användningen av antibiotika till barn mycket kraftig ? från 8,5 till 20 doser per tusen barn i åldern 0?6 år och dag. Inga medicinska skillnader förklarar olikheterna.

24 jun 2002, kl 19:31
0

Antibiotikaanvändningen har minskat med 20 procent i Sverige mellan 1993 och 1997. Användningen hos barn i åldern 0?6 år har minskat med 30 procent. Den ökade uppmärksamheten kring resistenta pneumokocker är en av de faktorer som bidragit till minskningen.
Användningen av antibiotika varierar mycket kraftigt mellan kommunerna. Det framgår av den nya statistik som blivit möjlig att sammanställa nu när recepten registreras på personnummer, vilket möjliggör sammanställning på hemkommun.
Under första halvåret 1998 varierade förbrukningen mellan 8,5 och knappt 20 DDD (definierade dygnsdoser) per tusen barn (ålder 0?6 år) och dag mellan kommunerna i Skåne län. Lägst låg Höör, Sjöbo och Ystad kommuner medan Vellinge, Staffanstorp och Svedala kommuner låg högst.
? Siffrorna bekräftar att det sydvästra hörnet av Skåne ligger högt. Men att skillnaderna är så stora var oväntat. Hade de varit 50 procent hade det svarat mot mina förväntningar. Nu var skillnaden nästan 150 procent, säger Sigvard Mölstad, distriktsläkare vid vårdcentralen i Höör. Han ingår i den nationella Strama-gruppen och är ordförande i den lokala Strama-gruppen i Skåne (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens).
Inga medicinska orsaker
Sigvard Mölstad menar att det inte finns några medicinska orsaker som kan förklara den stora variationen.
? Kommuner som ligger nära varandra borde i så fall ha ungefär samma förbrukning. Men Ystad ligger lågt och Trelleborg högt, säger han.
Andra faktorer som läkartäthet och socioekonomiska faktorer är troliga. Högförbrukningskommunerna Vellinge och Staffanstorp är samtidigt höginkomstkommuner med stor andel familjer där två lönearbetande föräldrar har krävande arbetsförhållanden.
? Vi läkare är nog sämre på att säga nej till välutbildade föräldrar, kommenterar Sigvard Mölstad.
Bredspektrum varierar mest
Ett intressant mönster i användningen är att V-penicillin används i relativt lika stor omfattning i Skånes kommuner; de flesta ligger kring 6?8 DDD per tusen barn och dag. Variationen i totalkonsumtionen beror främst på användning av bredspektrumpreparat.
? I Vellinge är mindre än halva förbrukningen V-penicillin. Samma läkemedelsgrupp står för tre fjärdedelar av Ystads konsumtion. En hög total antibiotikaanvändning kombinerad med stor andel bredspektrumpreparat är oroande med tanke på resistensutveckling, säger Sigvard Mölstad.
Även om siffror avseende 1998 års totalkonsumtion inte ännu finns tillgängliga så finns farhågor om att förbrukningen inte längre minskar. Att landsting infört gratis barnsjukvård driver upp antibiotikaanvändningen. Luftvägsinfektioner är den dominerande anledningen till att småbarn träffar doktorn.
? Eftersom man grovt kan räkna med att vartannat besök av ett barn hos läkare leder till ett recept av antibiotika ökar också antibiotikaanvändningen, säger Sigvard Mölstad.