TNF-a antagonister nya läkemedel mot inflammatoriska sjukdomar

En helt ny typ av läkemedel som hämmar cytokinen TNF-a har visat sig effektiv både vid behandling av reumatoid artrit och Crohns sjukdom. Flera läkemedel förväntas godkännas i Europa under 1999.? Man kan tala om en helt ny generation läkemedel, säger Lars Klareskog, reumatolog vid Karolinska sjukhuset.

24 jun 2002, kl 19:33
0

Under 1999 väntas en helt ny typ av läkemedel bli tillgänglig som har visat god effekt mot två kroniskt inflammatoriska sjukdomar ? reumatoid artrit (RA) och Crohns sjukdom. Det handlar om läkemedel som hämmar en cytokin i inflammationskaskaden kallad TNF-a (tumor necrosis factor a) ? efter sin först upptäckta effe4kt.
Det två preparat som väntas godkännas i Europa under 1999 verkar på olika sätt, men med samma resultat ? mängden fritt TNF-a i kroppen minskar. Det ena, Enbrel (etanercept), består av lösliga receptorer för TNF-a som neutraliserar cytokinen genom att receptorerna binder upp den. Det andra preparatet heter Remicade (infliximab) och består av monoklonala antikroppar mot TNF-a som alltså binder upp cytokinen på ett annat sätt. Remicade godkändes 1998 i USA.


Ny generation läkemedel
Kliniska studier har visat att TNF-a antagonisterna, i kombination med metotrexat, väsentligt förbättrade symtomen för RA-patienter som inte tidigare svarat adekvat på metotrexatbehandling. Även patienternas trötthet och välbefinnande förbättrades dramatiskt. Det är dock inte frågan om någon bot av sjukdomen, men väl en dramatisk symtomlindring.
Lars Klareskog, reumatolog på Karolinska sjukhuset, är optimistisk inför dessa nya behandlingsmöjligheter även om han också ser framtida problem med den nya behandlingen.
? Dessa preparat är väldigt effektiva, man kan med fog tala om en ny generation läkemedel vid behandling av reumatoid artrit, säger han. De har prövats under kort tid, på få patienter, och ändå givit signifikanta resultat. Samtidigt ser jag framtida prioriteringsproblem eftersom dessa preparat kommer att bli mycket dyra.


Optimal dos vid Crohns
Att det är ett ganska komplicerat system de nya läkemedlen griper in i har blivit tydligt vid studier av patienter med den kroniska inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom. Flera kliniska studier har visat att den bästa behandlingen inte är att slå ut TNF-a helt. Man har nämligen funnit att det finns en optimal dos av monoklonala antikroppar, både lägre och högre doser ger sämre resultat.
En endosbehandling med monoklonala antikroppar resulterar i att cirka 40 procent av patienterna går i remission, en effekt som håller i sig i åtta veckor. Fortsatt dosering ger bibehållen remission åtminstone i 48 veckor.
De största frågetecknen är säkerheten vid långtidsbehandling och kostnaden.
? Med de amerikanska priserna på antikroppen skulle det kosta mellan 85 000 och 230 000 kronor per år och Crohnspatient, säger Robert Löfberg, gastroenterolog på Huddinge sjukhus.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng