Annons

?Läkare och apotekare måste samarbeta bättre?

Den nya kostnadsmedvetenheten inom landstingen har resulterat i en betydligt större vilja till samarbete mellan läkare och apotekare.? Ska vi lyckas hantera läkemedelskostnaden så måste vi samarbeta med apotekarna, säger Sven-Olof Karlsson, landstingsdirektör i Jönköpings län.

24 jun 2002, kl 19:35
0

Annons

Landstingen måste bli bättre på att ta till sig farmaceutiska kunskaper, antingen genom att anställa apotekare eller genom att hyra in kunskapen, det menar Marianne Boivie, projektledare för Landstingsförbundets läkemedelsprojekt.
? Apotekarna ska ge läkarna konsulthjälp när det gäller farmacin, säger hon. Och detta är ett samarbete som måste bli prestigelöst och utan revirtänkande, det kräver Sveriges patienter.


Vi måste samarbeta
Vid ett symposium, arrangerat av Svenska Läkaresällskapet, var enigheten också ganska stor kring att samarbetet mellan läkare och apotekare måste utvidgas.
Sven-Olof Karlsson, landstingsdirektör i landstinget i Jönköpings län menar att ett samarbete spelar en central roll för landstingens framtida möjligheter att klara av kostnadsansvaret.
? Jag ser mycket mer samarbete med apotekarna som resurs i framtiden, säger han. Ska vi lyckas hantera läkemedelskostnaden så måste vi samarbeta.
Han menar att landstingens läkemedelskommittéer måste förstärkas och att man måste börja tänka som vid en upphandling av läkemedel i den slutna vården.
? Poängen är att vid en upphandling måste man börja tänka i termer av vilka krav vi ska ställa och vilka volymer vi behöver, säger han. Sedan måste kommittéerna koppla volymen till sina rekommendationer.


Utnyttja apotekarna som resurs
J Lars G Nilsson, farmacie doktor och professor i NEPI, ser flera sätt för vården att utnyttja apotekarnas kompetens. Dels som läkemedelskommittéernas konsulenter som bär ut rekommendationer i människa-till-människa-möten med allmänläkarna och dels som samarbetspartner i arbetet med att förbättra patienternas följsamhet.
? Följsamheten till ordinationer har visat sig vara så låg som 50 procent. Läkare, sjuksköterskor och farmaceuter borde sätta sig ner och diskutera läget, sätta mål för vart de vill nå och lägga upp en plan för hur de ska nå dit, säger han. Farmaceutens roll kan vara att stötta patienterna när läkemedlen hämtas ut.
Apotekarna kan också nyttjas till att förbättra läkemedelsterapierna hos äldre på sjukhem, menar    J Lars G Nilsson.


Satsa på kliniska farmakologer
Av paneldeltagarna är det bara Bernhard Grewin, överläkare i reumatologi vid Huddinge sjukhus och nytillträdd ordförande för Läkarförbundet, som är negativ till ett utökat samarbete med apotekare.
? Vi vill inte ha in en person till mellan läkaren och patienten, säger han. Jag menar att vi borde satsa på kliniska farmakologer istället. Det finns en risk att farmaceuterna annars börjar glida över i terapi.
Mötets ordförande, Ragnar Norrby, poängterar dock att de kliniska farmakologerna är både för få och för ojämnt fördelade i landet för att räcka till.