Säkert att använda p-piller vid amning
Ammande kvinnor kan äta p-piller utan risk för barnet, visar långtidsstudier.

Säkert att använda p-piller vid amning

Hormonella preventivmedel är säkra att använda under amning, visar långtidsstudier.

24 okt 2016, kl 08:00
0

Annons

Att de flesta läkemedel passerar över i modersmjölken är väl känt. I vilken utsträckning beror på flera faktorer som läkemedelskoncentration hos modern, läkemedlets proteinbindningsgrad, fettlöslighet, molekylstorlek och surhetsgrad.

Hittills har ammande kvinnor rekommenderats p-piller baserade på gestagen. Långtidsstudier på barn upp till sex år, som ammat och vars mödrar ätit gestagena p-piller, visar att de inte påverkats negativt av mammans hormonbehandling, skriver Janusinfo.

Inte heller om mamman ätit kombinerade p-piller, med gestagen och östrogen, tycks innebära någon fara för det ammande barnet. Dock bör man vara medveten om den ökade risken för trombos hos kvinnan med den typen av p-piller vilket gör att man bör avvakta sex veckor efter förlossningen innan användandet av dessa.

Vid höga doser av kombinerade p-piller kan dock mjölkproduktionen minska och man har också sett enstaka fall av gynekomasti, det vill säga utveckling av bröstkörtlarna, hos barnet, enligt Janusinfo.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng