Rosuvastatin godkänt i USA

Astrazenecas kolesterolsänkande medel rosuvastatin (Crestor) har nu godkänts även i USA efter ett års försening beroende på att FDA begärt in ytterligare data om biverkningar.

13 aug 2003, kl 12:02
0

Det länge väntade godkännandet från det amerikanska läkemedelsverket FDA innebär att rosuvastatin kan börja lanseras på den viktiga amerikanska marknaden inom kort. Astrazeneca siktar på en försäljning i USA på mer än tre miljarder dollar år 2007.
Rosuvastatin är godkänt i 26 länder, i Sverige godkändes det i april i år. Det finns redan på svenska apotek, men lanseringen kommer igång nu i höst.
Fördröjningen i USA berodde på att FDA var oroade över njurtoxicitet som hade rapporterats för doser av läkemedlet på 80 mg. FDAs godkännande gäller därför bara doser upp till 40 mg.
Även om USA är den i särklass största markanden för statiner konstaterar analytiker att rosuvastatin lanseras vid en tid när marknaden för statiner inte längre växer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng