Annons
Nya forskningsresultat om sköldkörtelsjukdom:
Reumatologiska läkemedel tycks skydda sköldkörteln
Foto: Istock

Reumatologiska läkemedel tycks skydda sköldkörteln

En svensk studie tyder på att antireumatiska läkemedel också kan förebygga autoimmun sköldkörtelsjukdom.

22 nov 2023, kl 11:00
0

Kristin Waldenlind. Foto: Privat

Kristin Waldenlind. Foto: Privat

Vissa reumatologiska läkemedel verkar även kunna minska risken för autoimmun sköldkörtelsjukdom. Den slutsatsen drar forskare av en stor svensk observationsstudie.

Studien, som är publicerad i Journal of internal medicine, gjordes av forskare vid Karolinska institutet.

Samband mellan sjukdomarna

Det är känt sedan tidigare att det finns ett samband mellan ledgångsreumatism, reumatoid artrit, och autoimmuna sköldkörtelsjukdomar. Två vanliga sådana sjukdomar är Hashimotos sjukdom och Graves sjukdom. Den första leder till att sköldkörteln producerar för lite ämnesomsättningshormon medan den andra leder till överproduktion av hormon i sköldkörteln.

Personer med reumatoid artrit har en ökad risk för båda dessa tillstånd.

Skilda behandlingsstrategier

Behandlingarna mot reumatoid artrit respektive autoimmun sköldkörtelsjukdom ser i dag helt olika ut. Mot reumatoid artrit använder läkarna immunmodulerande reumatologiska läkemedel. De påverkar immunsystemet och hämmar på så vis skadliga inflammationsprocesser i kroppens leder.

Vid sköldkörtelsjukdomar får patienten i regel ingen immundämpande behandling. Detta trots att det även här handlar om en inflammatorisk sjukdomsprocess där immunförsvaret angriper kroppsegen vävnad.

I stället använder man behandlingar som är inriktade på att normalisera halterna av sköldkörtelhormon. Vid Graves sjukdom handlar det om att dämpa immunproduktionen och vid Hashimotos sjukdom får patienten tillskott av sköldkörtelhormon.

Studerade reumatologiska läkemedel

Forskarna bakom den aktuella studien ville undersöka om immunmodulerande reumatologiska läkemedel även kan fungera mot autoimmuna sköldkörtelsjukdomar. Det finns tidigare djurstudier samt små studier hos patienter som pekar i den riktningen.

Forskarna använde information om drygt 13 000 patienter med reumatoid artrit och om drygt 63 000 kontrollpersoner utan denna diagnos. Informationen gällde perioden 2006-2018.

De jämförde risken att insjukna i en autoimmun sköldkörtelsjukdom i olika grupper. Bland annat upptäckte de då att patienter med reumatoid artrit fick lägre risk för sköldkörtelsjukdom när de hade fått sin diagnos.

Minskade sköldkörtelrisken

Den tydligaste minskningen av risken för sköldkörtelsjukdom såg forskarna hos patienter med reumatoid artrit som fick behandling med biologiska antireumatiska läkemedel. Hos dem var sköldkörtelrisken 46 procent lägre än i kontrollgruppen utan reumatoid artrit.

Särskilt så kallade TNF-alfa-hämmare gav en tydlig riskminskning för sköldkörtelsjukdom.

– Dessa resultat stöder hypotesen att vissa typer av immunmodulerande läkemedel skulle kunna ha en förebyggande effekt på autoimmun sköldkörtelsjukdom, säger forskaren Kristin Waldenlind i ett pressmeddelande.

Hon är specialistläkare i reumatologi vid Karolinska universitetssjukhuset och forskare vid Karolinska institutet. Den aktuella studien ingick i den doktorsavhandling som hon publicerade i fjol.

Kan öppna för kliniska prövningar

Kristin Waldenström påpekar dock att undersökningen inte bevisar att det var just behandlingen med immunmodulerande läkemedel som förebyggde sköldkörtelproblem.

Ändå menar hon att de vetenskapliga indicierna är så pass starka att det är värt att forska vidare på detta spår.

– Resultaten, om de står sig i ytterligare studier, öppnar upp för att i kliniska prövningar mer direkt studera om just de immunmodulerande läkemedel som i dag används vid ledgångsreumatism även skulle kunna användas för att tidigt behandla autoimmun sköldkörtelsjukdom.