Rätt att förbjuda pressmeddelande

Det var rätt av Läkemedelsverket att förbjuda Boehringer Ingelheims pressmeddelande om Pradaxa, menar förvaltningsrätten i en dom.

20 feb 2013, kl 11:55
0

Under våren 2011 publicerade Boehringer Ingelheim ett pressmeddelande på mynewsdesk.com, en webbplats för journalister. I pressmeddelandet stod det bland annat att företaget sökt ett lägre pris för Pradaxa i Sverige. Läkemedelsverket ansåg att pressmeddelandet var riktat till allmänheten och stred mot förbudet i 21 a § läkemedelslagen och förbjöd publiceringen. Förbudet var förenat med ett vite om 750 000 kronor.

Boehringer Ingelheim överklagade förbudet till förvaltningsrätten i oktober det året och hänvisade bland annat att informationen utgör icke-kommersiell information som skyddas av grundlagens regler om tryck- och yttrandefrihet och därför faller utanför marknadsföringslagens och läkemedelslagens bestämmelser. 

Nu har förvaltningsrätten i Uppsala kommit med en dom där de ger Läkemedelsverket rätt. Förvaltningsrätten konstaterar att pressmeddelandet är marknadsföring och att journalister anses tillhöra allmänheten då de inte i den yrkesrollen har förskrivningsrätt eller får lämna ut läkemedel. Rätten finner inte heller att förbudet strider mot svensk nationell rätt eller EU-rätt. Med anledning av det avslår Förvaltningsrätten Boehringer Ingelheims överklagande.

Branschorganisationen Lif anser att förvaltningsrätten gör en bristande analys.
– Vi är mycket besvikna över den bristande analys förvaltningsrätten i Uppsala gör i dagens dom i det så kallade pressmeddelande-målet mellan Läkemedelsverket och Boehringer Ingelheim. Domstolen har valt att helt bortse från tydlig och sedan länge etablerad praxis att pressmeddelanden som publiceras via för journalister i särskild anvisad länk inte utgör marknadsföring, säger Anders Blanck, vd för Lif, i ett pressmeddelande.

Lif kommer nu att analysera domen i detalj och därefter fatta beslut om de kommer att gå vidare i ärendet.

Läkemedelsverket förbjöd under våren 2011 även ett pressmeddelande från Eli Lilly. Företaget valde dock att backa och plocka bort pressmeddelandet.
 

Pressmeddelande-målet

  • Boehringer Ingelheim publicerade i maj 2011 ett pressmeddelande på www.mynewsdesk.com om att företaget sökt lägre pris för Pradaxa.
  • Läkemedelsverket beslutade att förbjuda pressmeddelandet i september. Förbudet var förenat med ett vite om 750 000 kronor.
  • Myndigheten menade att pressmeddelandet var att betrakta som marknadsföring och att det riktade sig till allmänheten, vilket strider mot läkemedelslagen.
  • Läkemedelsföretaget överklagade i oktober 2011 förbudet till förvaltningsrätten i Uppsala.
  • Den 18 februari 2013 meddelade rätten av man avslår Boehringer Ingelheims överklagande.
  • Förvaltningsrätten gör bedömningen att pressmeddelandet är att betrakta som marknadsföring och att journalister är att betrakta som allmänhet, då de inte i den rollen har förskrivningsrätt eller rätt att lämna ut läkemedel. Förbudet enligt läkemedelslagen anses inte heller strida mot svensk nationell rätt eller EU-rätt.
Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se
Föregående artikel Kritik mot nytt lagförslag
Nästa artikel Vanligt med off label i USA

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng