Annons

Vanligt med off label i USA

Nästan var tredje cellgiftsläkemedel används utanför indikation i USA, enligt en studie. Så ser det inte ut i Sverige.

21 feb 2013, kl 09:50
0

I en studie publicerad i Journal of Clinical Oncology har forskare studerat hur vanligt det är att cytostatika förskrivs utanför indikation, så kallad off label-förskrivning, i USA. Forskarna använde sig av ett nationellt förskrivningsregister för att se vilka som var de mest förskrivna intravenösa och injicerade cytostatika av läkare i USA under 2010.

Tio läkemedel var fortfarande patentskyddade och inkluderades därmed i studien. Av dem förskrevs 70 procent enligt godkänd indikation, medan 30 procent förskrevs för att behandla cancertyper de inte var godkända för.  

Forskarna undersökte också om off label-förskrivningen var uppmuntrad av National Comprehensive Care Network, som tar fram sina egna behandlingsriktlinjer vid cancer. 14 procent av de läkemedel som förskrevs off label hade stöd av NCCN, medan 10 procent varken hade stöd av FDA eller NCCN.

Forskarna har däremot inte undersökt om de patienter som fick förskrivning enligt indikation hade bättre resultat jämfört med de som fick off label-läkemedel. De påpekar att off label-förskrivning inte nödvändigtvis är dålig utan kan användas vid ovanliga sjukdomar då det inte finns tillräckligt med data för FDA för att godkänna läkemedlet för den patientgruppen.

Enligt Håkan Olsson, professor i onkologi vid Lunds universitet, ser det inte ut på samma sätt med cancerbehandlingen i Sverige.
– Jag tror att det är mycket ovanligare i Sverige med förskrivning utanför indikation. Här använder vi det generellt vid vård i livets slutskede, eller när det är någon yngre person och det inte finns någon godkänd behandling som fungerar, säger han.

– Det kan finnas ekonomiska incitament för läkarna att förskriva läkemedel off-label i USA. Läkarna kanske får betalt för att förskriva vissa läkemedel, säger Håkan Olsson.