Italien undersöker misstänkt samarbete

Företagen Roche och Novartis undersöks för ett misstänkt olagligt samarbete kring läkemedlen Avastin och Lucentis i Italien.

21 feb 2013, kl 11:28
0

Foto: iStockphoto

Den italienska konkurrensmyndigheten utreder om läkemedelsföretagen Roche och Novartis har ingått ett olagligt samarbetsavtal för läkemedlen Avastin och Lucentis, skriver Fierce Pharma.

Den italienska ögonläkarföreningen och ett antal privata vårdinrättningar har skickat in klagomål om att företagen skulle ha en olaglig överenskommelse för att hålla Avastin utanför vid behandlingen av åldersrelaterad makuladegeneration. 

Avastin har allt oftare börjat användas off label för behandling av makuladegeneration, då det är ett mycket billigare alternativ än Lucentis. Roche utvecklade Lucentis, men det marknadsförs av Novartis i Europa.

Även i Sverige används Avastin ibland istället för Lucentis, på grund av det lägre priset. Förra året rekommenderade både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket att Lucentis används vid behandlingen, då Avastin inte finns i beredningar anpassade för behandling av ögonsjukdom. Enligt flera studier är läkemedlen lika bra vid behandling av makuladegeneration.

Den italienska konkurrensmyndigheten har genomfört inspektioner hos företagen och ska enligt ett pressmeddelande komma med ett besked innan året är slut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng