Annons
Prövar psilocybin mot depression hos svårt sjuka
En viktig del av den studerade behandlingen är professionellt psykologiskt stöd. Foto: Istock

Prövar psilocybin mot depression hos svårt sjuka

Ett forskningsprojekt prövar psilocybin mot depression hos patienter med andra svåra sjukdomar.

29 jan 2024, kl 11:30
0

Ulf Bremberg. Foto: Angelica Klang

Ulf Bremberg. Foto: Angelica Klang

Hjälper terapi med den psykedeliska substansen psilocybin mot depression hos svårt sjuka med ALS, Parkinsons, MS och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL? Det undersöker ett europeiskt konsortium med bland andra svenska medlemmar.

EU har inom programmet Horizon beviljat ett anslag på 73 miljoner kronor (6,5 miljoner euro) till projektet.

Ser stort behov av nya terapier

Initiativtagare till den sameuropeiska psilocybinstudien är det svenska företaget Human kind labs och dess vd, organkemisten och läkemedelsforskaren Ulf Bremberg.

– Det finns ett stort behov av fler behandlingsalternativ mot depression och existentiell ångest hos svårt sjuka patienter i palliativ vård. Vi hoppas att vår forskning ska visa att psykedelisk terapi kan ha något att tillföra, säger Ulf Bremberg till Läkemedelsvärlden.

Psilocybin mot depression hos svårt sjuka

Att använda psykedeliska substanser som psilocybin, ketamin och MDMA ihop med psykologiskt stöd mot svårbehandlade psykiatriska tillstånd väcker ökande forskningsintresse. Läkemedelsvärlden har tidigare rapporterat om flera sådana studier.

I december fick också den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA den första ansökan om godkännande av ett läkemedel med en psykedelisk substans. Den gäller ett läkemedel med MDMA för behandling av posttraumatiskt stressyndrom.

Mot depression vid cancer har psykedelisk terapi med psilocybin utvärderats i flera mindre fas II-studier. År 2020 publicerade forskare även en långtidsuppföljning av en sådan mindre studie i Psychopharmacology. Resultaten har varit lovande.

I Sverige startar också forskare vid Karolinska institutet med stöd av Vetenskapsrådet i år en studie för att utvärdera just psilocybinterapi mot depression hos cancerpatienter.

Vill bredda forskningen

Nu vill Ulf Bremberg och hans medarbetare i det nya europeiska projektet undersöka om psykedelisk behandling kan hjälpa även patienter med andra svåra sjukdomar än cancer. EU har inom programmet Horizon beviljat ett anslag på 73 miljoner kronor (6,5 miljoner euro) till projektet.

– I studier på cancerområdet har man sett att en till två doser psilocybin kan ge en snabbt insättande och varaktig effekt mot depression och ångest. Det är rimligt att anta att det kan ha effekt vid andra sjukdomar också. Därför är det viktigt att undersöka säkerhet och effekt vid andra tillstånd, säger Ulf Bremberg.

Bakom projektet som fått namnet PsyPal står ett europeiskt konsortium med 19 medlemmar. Bland dessa finns flera svenska aktörer, såsom Human kind labs, stiftelsen Norrsken Mind och Stockholms och Uppsala universitet.

Fyra länder, fyra sjukdomar

Men själva forskningen kommer inte att ske här utan i fyra andra europeiska länder.

Det blir en randomiserad och placebokontrollerad studie bland patienter med depression och en av fyra livshotande och progressiva sjukdomar. Forskarna vid University medical centre Groningen i Nederländerna kommer att studera patienter med depression vid svår KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

Champalimaud foundation i Portugal fokuserar i projektet på depression vid så kallad atypisk Parkinsons sjukdom. National institute of mental health i Tjeckien ska studera patienter med multipel skleros, MS.

Och forskare vid Köpenhamns universitet och Bispebjergs sjukhus i Danmark undersöker å sin sida psilocybinterapi mot depression vid amyotrofisk lateralskleros, ALS.

Placebokontrollerad studie

Sammanlagt kommer drygt hundra patienter att ingå. De lottas till att  få antingen psilocybin eller  placebo under två dosessioner på sex till åtta timmar. De kommer också att erbjudas ett flertal terapisessioner.

– Det är mycket viktigt behandlingen sker under kontrollerade former tillsammans med en terapeut som skapar trygghet för patienten, säger Ulf Bremberg.

Han framhåller att det finns en fundamental skillnad mellan de läkemedelsbehandlingar som vården vanligtvis erbjuder svårt sjuka mot depression och existentiell ångest.

– Medan de befintliga behandlingarna är inriktade på att dämpa symtomen, handlar psykedelisk terapi snarare om att förstärka dem och vara en katalysator för samtalsterapin.

Kan vara hjälp till omorientering

Den fysiologiska effekten av psilocybin anses kunna hjälpa personen att frigöra sig från invanda, låsta tankemönster och bearbeta det förflutna. På så vis skulle behandlingen, menar Ulf Bremberg, kunna hjälpa en svårt sjuk patient till den omorientering som kan vara viktig i ett sådant livsskede.

– Det här kan aldrig bli något som passar alla. Men om det visar sig fungera kan det vara ett alternativ som kan hjälpa en del personer att varaktigt må mycket bättre trots sin svåra sjukdom.

Forskningsprojektet pågår till och med år 2026.