Fler kan få betala för covid-vaccin 2024
Rachel de Basso. Foto: Sveriges kommuner och regioner

Fler kan få betala för covid-vaccin 2024

Bara de som Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccinering bör få en gratis vårdos, anser SKR.

29 jan 2024, kl 08:02
0

Annons

Den som inte tillhör Folkhälsomyndighetens rekommenderade grupper får nu börja betala för covid-vaccin. Det är en trolig konsekvens av en ny rekommendation från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Rekommendationen säger att regionerna bör erbjuda en kostnadsfri vaccindos i vår för dem som Folkhälsomyndigheten anser bör vaccineras. Dit hör bland andra alla som fyllt 80 år. Dit hör också personer som är 65 år eller äldre och har mer omfattande dagliga omsorgsinsatser.

– Covid-19 är fortsatt en allvarlig sjukdom och alla de som rekommenderas vaccination bör vaccinera sig, ingen ska behöva avstå av ekonomiska skäl, säger Rachel De Basso, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation, i ett pressmeddelande.

Övriga kan få betala för covid-vaccin

Staten fortsätter att tillhandahålla covid-vaccin kostnadsfritt för regionerna. Men däremot ersätter staten sedan årsskiftet inte längre regionerna för vaccinationsarbetet.

Därför anser SKR att regionerna kan börja ta betalt för covid-vaccinering av personer utanför Folkhälsomyndighetens utpekade riskgrupper.

– Eftersom staten inte längre ersätter regionerna för vaccineringen så finns nu möjlighet för regioner att ta ut en patientavgift för de grupper som inte medicinskt rekommenderas vaccination, säger Rachel De Basso.

Förändring för stora grupper

Detta blir i så fall en förändring för de flesta personer i åldrarna 50-65 år som under 2023 fortfarande slapp betala för covid-vaccin. Detta trots att de inte tillhörde dem som rekommenderades vaccination.

Det blir också en förändring för 65-79-åringarna eftersom de i höstas tillhörde de rekommenderade grupperna.

Vaccinering i vår

SKR:s rekommendation gäller från och med 1 mars 2024. Från samma datum gäller även nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om vilka som rekommenderas vaccination mot covid-19, se faktarutan.

SKR påpekar att det är upp till varje region att själv besluta om patientavgifter och eventuell avgiftsfrihet för vissa grupper.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska vårens vaccinationsinsats i de rekommenderade grupperna ha sin tyngdpunkt i april.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer

Folkhälsomyndighetens bedömning inför våren 2024 är att huvuddelen av befolkningen har tillräcklig immunitet mot covid-19 efter tidigare vaccinationer och genomgångna infektioner.

Men vissa grupper rekommenderas påfyllning med en vårdos av covid-vaccin. Dessa grupper är:

  • Alla personer 80 år och äldre.
  • Personer som är 65 år och äldre och har dagliga omsorgsinsatser från till exempel hemtjänst eller SÄBO/korttidsboende rekommenderas en dos under våren 2024. (Personer som endast har hemtjänstinsatser i form av städning, trygghetslarm eller leverans av matlådor, ingår inte i målgruppen för rekommendation.)

En person som vaccinerats under hösten 2023 och dessutom haft verifierad covid-19 efter 1 oktober 2023 har ett gott skydd mot svår covid-19 och behöver ej vaccineras med vårdosen, förutsatt att man inte har nedsatt immunförsvar.

Om osäkerhet råder rekommenderas ändå en vaccindos.

För personer som är yngre än 65 och personer 65-79 utan dagliga omsorgsinsatser finns ingen rekommendation om vaccination under vår/sommar 2024.

För enskilda individer kan skäl att vaccineras ändå finnas, till exempel på medicinsk indikation vid vissa tillstånd som nedsätter immunförsvaret. I dessa fall kan vaccinet ordineras av läkare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Föregående artikel Forskare hoppas på många svar om patientsäkerhet
Nästa artikel Prövar psilocybin mot depression hos svårt sjuka

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng