Annons

Profylax med tamoxifen bör undvikas

Förebyggande behandling med tamoxifen bör bara ges till kvinnor med mycket hög risk för bröstcancer.

27 jan 2003, kl 18:37
0

Tamoxifen (Nolvadex m fl) har sedan mitten av 1970-talet varit det dominerande läkemedlet vid endokrin behandling av östrogenreceptorpositiv bröstcancer. Läkemedlet är det globalt sett mest använda cancerläkemedlet alla kategorier.

Tamoxifen har föreslagits och utvärderats som förebyggande läkemedel mot östrogenpositiv bröstcancer för patienter med förhöjd risk för sjukdomen. En aktuell metaanalys, som idag refereras på Dagens Medicins webbplats, visar dock att profylax bara bör ges till kvinnor med mycket hög risk för bröstcancer, som samtidigt inte löper en hög risk för biverkningar av behandlingen.

Bakgrunden till slutsatsen är preparatets biverkningsprofil. Förekomsten av endometriecancer mer än fördubblades och förekomsten av venös blodpropp ökade med tamoxifenbehandling, enligt metaanalysen, som bland annat utförts av forskare vid Wolfson Institute of Preventive Medicine, London.

Förekomsten av hormonkänsliga tumörer minskade sammantaget med 48 procent hos de patienter som fått tamoxifen i förebyggande syfte.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng