Annons

Korrekt förskrivning i Sverige av Subutex

En nyligen avslutad receptinsamling på svenska apotek visar att förskrivningen av beroendeläkemedlet Subutex (buprenorfin) förskrivs av specialiserade läkare på speciella kliniker. Det finns enligt undersökningen inget som tyder på en felaktig förskrivning av buprenorfin.

24 jan 2003, kl 14:04
0

Annons

Eftersom det finns risk för missbruk och tillvänjning av buprenorfin genomförde Läkemedelsverket i samråd med Socialstyrelsen en receptinsamling under perioden 1 april till 1 november 2002. Samtliga svenska apotek uppmanades att skicka in recept, i original eller kopior, på Subutex som expedierats från apoteken under den aktuella perioden.

? Vi ville undersöka förskrivningsmönstret för Subutex eftersom det finns misstanke om att det kan missbrukas, säger Malika Hadrati som har sammanställt materialet på Läkemedelsverket.

? I första hand ville vi se vilka kliniker som skrev ut läkemedlet och om det förekom några förskrivningar från läkare som sannolikt inte sköter patienter med tillstånd som utgör indikation för Subutex.

Sköter sig bra

Men resultatet var positivt. Totalt expedierades över 2200 recept under perioden. Förskrivningen var ojämnt fördelad över landet, och samtliga recept på Subutex tycks huvudsakligen skrivas ut på beroendekliniker och på psykiatrimottagningar av specialiserade läkare.

Enligt Malika Hadrati finns det inget i denna receptundersökning som tyder på en felaktig förskrivning, och inga ytterligare åtgärder behöver därför göras i nuläget.

? Men vi reagerade på att en tredjedel av alla recepten var utskrivna av samma läkare, säger Malika Hadrati.

Men det hade sin förklaring i att läkaren var anställd på fem olika behandlingshem.

? Det verkar alltså som att våra svenska läkare sköter sig, konstaterar Malika Hadrati.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng