Flykt över Atlanten

Novartis jätteinvestering i Boston och Pharmacias nästan fullständiga amerikanisering är signifikativ; idag förlägger de ?europeiska? bolagen alltmer av forskning och styrfunktioner i USA.

23 jan 2003, kl 16:02
0

Annons

I övrigt har till exempel Aventis flyttat sitt kommersiella huvudkontor för läkemedelsdelen till New Jersey, GlaxoSmithKlines läkemedelsverksamhet styrs från Philadelphia och Organons ledning befinner sig numera i New Jersey.

Håkan Åström, i skrivande stund styrelseledamot i Pharmacia, angav vid Läkemedelsdagarna i Stockholm nyligen följande samverkande faktorer som bidragande till utvecklingen.

? Efterfrågestyrd läkemedelsanvändning i USA

? Fri prissättning i USA, priskontroll i Europa

? DTC-reklam tillåten i USA, minimal information direkt till patienter i Europa

? Klart större marknad och överlägsen förväntad tillväxtökning i USA under de närmaste fem åren, jämfört med Europa

? Överlägsen tillgång på riskkapital i USA

? USA vinner ?kriget om talangerna? på grund av bättre utbildning- och kompetensutvecklingsmöjligheter, flera kunskapscentra och en mer attraktiv löne- och inkomstskattnivå.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng