Dålig effekt med nikotinersättning

Nikotinersättningsmedel tycks inte vara till någon större hjälp när man vill sluta röka. Det är slutsatsen i en stor amerikansk studie.

10 jan 2012, kl 13:33
0

I de kliniska studier som gjorts har nikotinersättningsmedel visat sig fördubbla möjligheten att sluta röka.
Men nu tyder en stor amerikansk studie på att ersättningsmedlens effekt kan ifrågasättas. I studien ingick närmare 2000 vuxna varav 800 uppgav att de använde nikotinersättningsmedel när studien påbörjades.

Deltagarna i studien
följdes upp tre gånger mellan 2001 och 2006. Vid varje undersökningstillfälle hade närmare 30 procent av deltagarna återfallit till cigaretterna och forskarna fann inte någon skillnad i återfall mellan de som använt nikotinersättningsmedlen på egen hand eller tillsammans med rådgivning. De fann inte heller någon skillnad mellan de som var tunga nikotinister eller de som rökte mindre.
? Vår studie visar att ersättningsmedlen på lite längre sikt inte har större effekt än när rökare slutar på egen hand, säger forskaren Hillel Alpert vid Harvard School of Public Health i en kommentar. Även om medicinska försök visat på en kortsiktig effekt visar den här studien vikten av uppföljningsstudier på populationsbasis är hans slutsats.
? Vi hade hoppats på ett annat resultat, är läkaren och forskaren Gregory N Connollys kommentar till The New York Times.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng