Postmenopausal osteoporos kan behandlas en gång per år

En ny fas III-studie visar att en årlig infusion av bisfosfonaten Aclasta minskar risken för frakturer hos kvinnor med postmenopausal osteoporos.

20 sep 2006, kl 11:38
0

Den internationella så kallade HORIZON PFT-studien omfattar 7 736 kvinnor varav drygt 100 från Sverige. Studien utvärderar hur en årlig infusion med Aclasta (zoledronsyra) 5 mg minskar risken för att drabbas av benbrott hos kvinnor med postmenopausal osteoporos. Enligt studien minskade kotfrakturerna med 70 procent och höftfrakturerna med 40 procent jämfört med placebo. Alla deltagare i studien fick tillägg med kalcium och D-vitamin.
Aclasta (zoledronsyra 5 mg) är den enda bisfosfonat som studerats med dosering en gång per år för behandling av benskörhet efter klimakteriet. Engångsdosering är också den behandling som patienterna föredrar före tablettbehandling en gång per vecka.
Studien presenterades nyligen på den internationella kongressen American Society of Bone and Mineral Research (ASBMR) i Philadelphia, USA.
Vid kongressen rapporterades även resultaten av en annan studie som visar att kvinnor som redan står på tablettbehandling med alendronat (Fosamax) kan byta till Aclasta och bibehålla de positiva effekterna på skelettet i 12 månader. De 225 postmenopausala kvinnorna i studien fick antingen en årlig intravenös infusion med Aclasta 5 mg eller fortsatt tablettbehandling med alendronat 70 mg per vecka under 52 veckor.
Aclasta godkändes i Sverige förra året för behandling av den metaboliska bensjukdomen Pagets sjukdom. Zoledronsyra är sedan 2001 godkänt i Sverige under namnet Zometa vid andra indikationer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng