Annons

Placeboeffekten fångad på bild

Forskare på Karolinska institutet har fotograferat placeboeffektens verkan i hjärnan. Bilderna avslöjar att en spruta med saltvatten kan påverka samma område i hjärnan som smärtlindrande mediciner.

8 feb 2002, kl 13:02
0

För första gången har professor Martin Ingvar och medarbetare vid Karolinska institutet i Solna kartlagt vad som händer i hjärnan vid smärtlindring med en spruta med saltlösning, skriver Dagens Nyheter i dag.

Forskarna sa till en grupp frivilliga att de skulle få sprutor med ett nytt smärtstillande läkemedel. I själva verket innehöll bara hälften av sprutorna medicin. Resten innehöll saltlösning.

Ändå upplevde samtliga att sprutorna minskade smärtan när de fick en het metallstav mot baksidan av handen. Smärtan kändes mycket starkare när de inte hade fått någon spruta alls.

Inbillningens kraft är verklig

Förloppet i hjärnan filmades med en PET-kamera. Bilderna visar att mönstren var snarlika, oavsett om smärtlindringen berodde på riktig medicin eller placebo. I båda fallen ökade aktiviteten i en del av hjärnbarken och i hjärnstammen. Utan någon medicin alls blev bilden helt annorlunda.

En tolkning av detta är att "inbillningens" kraft att häva smärta är lika verklig och påtaglig som behandling med smärtstillande mediciner.

Martin Ingvar betonar att de nya beläggen för placeboeffekten inte betyder att läkare lika gärna kan skriva ut sockerpiller till sina patienter.

– Grunden för all behandling är ett förtroende mellan läkare och patient. Det får aldrig rubbas. Men placeboeffekten står för en del av behandlingens effekt. Det vore synd om vi lämnade den åt alternativmedicinen, säger han i Dagens Nyheter.