Patenträttegång i Indien skjuts upp

I dag kom beskedet att rättegången där Novartis överklagar ett beslut från den indiska patentmyndigheten skjuts på framtiden. Överklagandet gäller en ansökan om patent på läkemedlet Glivec något som Novartis har uppmanats från flera håll att dra tillbaka.

29 jan 2007, kl 14:15
0

I dag, måndag, beslöt Högsta domstolen i Chennai, Indien, att rättegången mellan läkemedelsföretaget Novartis och Indiens patentmyndighet skjuts upp. Novartis har överklagat ett beslut från 2006 där det indiska patentverket avslog en patentansökan för läkemedlet Glivec. Domstolsprocessen har väckt stor uppmärksamhet världen över eftersom ett patent i Indien anses kunna minska tillgången på billiga generiska preparat i utvecklingsländer. Organisationen Läkare utan gränser är en av de som starkt protesterat mot Novartis agerande. De menar att ett patent skulle få allvarliga konsekvenser för de runt 65 000 aidspatienter som de behandlar med antiretrovirala medel tillverkade i just Indien. Att rättegången nu skjuts upp behöver inte betyda någonting för utgången men Läkare utan gränser hoppas kunna använda tiden till att väcka mer debatt.

Indien har under många år kallats de fattiga ländernas apotek då landet är en viktig producent av livsnödvändiga mediciner till billigare priser. Innan 2005 beviljades inga som helst patent i Indien men efter ett beslut från Världshandelsorganisationen, WTO, måste patent tillåtas. Men regeln gäller bara för nya innovationer och inte varianter av redan kända patent, vilket gjorde att Novartis första patentansökan för Glivec avslogs 2006. Motiveringen var att det inte rörde sig om någon ny substans då Glivec lanserades i USA redan 2003.

Rättegången fortsätter den 15 februari.