Annons
MSD släpper rättigheter för barnläkemedel mot hiv

MSD släpper rättigheter för barnläkemedel mot hiv

Generikabolag får rätten att sälja MSDs hivläkemedel raltegravir för barn till låga priser i 92 länder.

26 feb 2015, kl 10:58
0

Annons

Ytterligare ett effektivt hivläkemedel kan bli tillgängligt för de barn som idag inte får någon behandling mot sin hivinfektion.

MSD har placerat rättigheterna för raltegravir, Isentress, hos organisationen Medicines Patent Pool, MPP, vilket ger rätten till generikabolag att göra billiga kopior. Dessa får säljas i 92 stycken låg- och medelinkomstländer enligt ett avtal. 98 procent av världens barn med hiv lever i dessa länder.

MPP stödjs av FN och är en del av Världshälsoorganisationen och jobbar med målet att göra hivbehandling med patentskyddade läkemedel tillgängliga till lägre priser.

Raltegravir går att tillverka som en tuggbar tablett eller som en oral suspension. Detta gör det lättare att ge medicinen till riktigt små barn och medlet är en av få behandlingar som är godkända för patienter under tre år.

Så sent som för två månader sedan slöt Abbvie också ett avtal med patentpoolen om ett annat hivläkemedel som kan ges till barn. Abbvies tablett innehåller lopinavir och ritonavir, och säljs bland annat under namnet Kaletra.

MPP har idag tolv hivläkemedel i sin portfölj och har även avtal med bland andra Gilead, ViiV Healthcare och Bristol-Myers Squibb.

3,2 miljoner barn uppskattas leva med hiv och under 2013 hade färre än en fjärdedel av dem tillgång till behandling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng