Annons

Övertro på statiner

Patienter och många läkare tror att statiner ger ett bättre skydd mot
hjärtinfarkter än vad läkemedlen faktiskt gör, visar en avhandling från
Uppsala universitet.

27 maj 2010, kl 11:20
1

Annons

760 000 personer i Sverige står idag på kolesterolsänkande statiner. Nu visar en avhandling, ?Power of the Pill?, skriven av Per Lytsy , Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet, att många har en övertro på statiners skyddande effekt. Tillfrågade patienter trodde i genomsnitt att cirka 50 procent av alla personer som tar statiner under en femårsperiod skulle undvika en hjärtinfarkt de annars skulle få. Det verkliga antalet, enligt resultat från kliniska studier, ligger någonstans mellan 1-9 procent av de behandlade. Forskningen visar att förebyggande effekten ökar ju högre risk patientgruppen har. Knappt var tionde patient trodde att effekten låg inom detta intervall.

Även många läkare hade felaktiga förväntningar på statinbehandling.  Cirka en tredjedel av alla läkare hade en korrekt uppfattning om statiners effekt på gruppnivå. De övriga hade antingen en för hög eller för låg tro på statinernas effekt.

Enligt avhandlingen var läkare som hade hög tilltro till statiners livsförlängande effekt mer benägna att skriva ut statiner. I frågeenkäten fick läkarna ta ställning till två fiktiva fall som båda enligt rådande behandlingsrekommendationer bör få statiner. I det ena fallet valde 90 procent av läkarna att skriva ut statiner och i det andra fallet 93 procent. Det är en hög siffra, men, som Per Lytsy skriver i sin avhandling, innebär detta att 7-10 procent av läkarna inte följer rekommendationerna.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng