Annons

Läkemedelsverket får ny roll

Riksdagen beslutade idag att Läkemedelsverket ska bilda ett centrum för
bättre läkemedelsanvändning. Landstingen ska också få nya möjligheter
att följa upp och kontrollera läkarnas förskrivningar.

26 maj 2010, kl 14:42
0

Annons

Ett nationellt råd för bättre läkemedelsanvändning kommer nu att grundas av Läkemedelsverket. Samtidigt kommer den forskning och utredning som tidigare har bedrivits inom Apoteket att den 1 juli i år flyttas till Läkemedelsverket. Det handlar om en stab om sex personer som idag arbetar decentraliserat i närhet av universitet och sjukhus.
? Vi ser en stor fördel i att dessa personer integreras med oss på Läkemedelsverket, men att de fysisk befinner sig där de har närhet till de nätverk de behöver för sin forskning, säger generaldirektör Christina Åkerman i ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Riksdagens beslut innebär också att Apotekens Service AB från den 1 juli i år kan lämna ut uppgifter till landstingen om vilka läkemedel en patient har tagit ut. Patientens identitet ska vara skyddad, men landstingen ska kunna använda uppgifterna för att granska läkarnas förskrivningar så att de följer riktlinjer och rekommendationer. Landstingen kommer även kunna jämföra användningen av olika läkemedel utifrån till exempel ålder, kön eller inkomst.

Enligt Riksdagens beslut ska även läkemedelsföreteckningen kunna innehålla namn, yrkesspecialitet och arbetsplats för den som har skrivit ut läkemedlen. En läkare som efter ett medgivande får ta del av vilka läkemedel en patient tidigare har hämtat ut på apoteket, kan genom denna ändring kontakta tidigare förskrivare för att diskutera patientens läkemedelsbehandling.