Opdivo får utökad indikation

PD1-hämmaren Opdivo, som är godkänd för behandling av malignt melanom och särskild typ av lungcancer rekommenderas nu även för behandling av njurcancer.

1 mar 2016, kl 10:31
0

Annons

Europeiska läkemedelsmyndighetens, EMAs, rådgivande kommitté, CHMP, rekommenderar nu att läkemedlet även ska godkännas för behandling av cellkarcinom, en typ av njurcancer.

Opdivo, nivolumab, godkändes för användning inom EU i juni 2015 för behandling av avancerat malignt melanom och i oktober samma år utökades indikationen till att även gälla som behandling av icke-småcellig lungcancer av skivepiteltyp.

Den aktiva substansen i läkemedlet är en monoklonal antikropp som verkar genom att blockera PD1-receptor och aktivera immunsystemet mot cancercellerna.

CHMPs rekommendationer är baserade på resultaten från en randomiserad fas III studie, som jämför Opdivo med en annan typ av behandling mot njurcancer, everolimus. I studien ingick 821 patienter med lokal eller avancerad metastaserad njurcellscancer vars sjukdom förvärrades under eller efter behandling med anti-angiogen terapi. Hos runt 22 procent av patienterna som fick Opdivo syntes en minskning av deras tumör, jämfört med 4 procent hos de som fick everolimus. Effekten kvarstod i tolv månader för båda grupperna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng