Nya regler vid förskrivning

 I mitten av den här månaden börjar flera ändringar i Läkemedelsverkets receptföreskrifter att gälla. Bland annat utökas barnmorskornas förskrivningsrätt.

8 nov 2011, kl 15:30
0

Annons

Från och med den 16 november kan barnmorskor skriva ut Doxycyklin vid verifierad klamydiainfektion. Det är en utökning av yrkeskårens förskrivningsrätt. Även så kallade käkkirurger får utökade möjligheter till förskrivning. De får enligt de nya reglerna förskriva alla typer av läkemedel.

En annan förändring
är att förskrivare vid en pandemi kan lämna ut antibiotika för hela behandlingstiden, patienten behöver alltså inte gå till apotek och därmed riskera att smitta flera. Förskrivare får också vid sådana extraordinära tillfällen rätt att även lämna ut läkemedel mot värk och feber, allt för att minimera smittspridning.

Från den 16 november
blir det också möjligt att iterera narkotiska läkemedel under förteckning II och III, förutsättningen är att förskrivaren angett att receptet ska förvaras på ett särskilt angivet apotek.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng