Nya brittiska riktlinjer för behandling av hypertoni

Om läkemedel behövs vid hypertoni är det en tiazid som ska användas i första hand, enligt nya brittiska riktlinjer.

22 sep 2004, kl 18:16
0

Annons

I väntan på de nya svenska riktlinjerna om behandling av hypertoni som presenteras i mitten av oktober, får intresserade läsa de senaste brittiska riktlinjerna. Nice, National Institute for Clinical Excellence, publicerade den 25 augusti hur vuxna med hypertoni ska behandlas i britisk primärvård.

Enligt Nice-rapporten ska alla patienter med förhöjt blodtryck erbjudas livsstilsråd innehållande rökstopp, motion, minskat intag av alkohol, kaffe och salt samt viktkontroll.

Om patienten ändå har ett förhöjt blodtryck, definierat som över 140/90 mm Hg efter upprepade tryckmätningar, görs en uppskattning av patientens kardiovaskulära riskprofil i ett datorbaserat riskprogram.

Tiazid i första hand

Om det behövs ska läkemedelsbehandling erbjudas dem som har ett bestående blodtryck över 160/100 mm Hg, men även dem som har ett något lägre förhöjt blodtryck med förhöjd tioårsrisk för kardiovaskulära komplikationer.

Rekommendationen är att börja med lågdos av en tiazid. Som första tillägg väljs betablockerare om patienten ej når ner till målblodtrycket 140/90. Om patienten har hög risk för typ 2-diabetes väljs istället enalapril. Om ytterligare läkemedel behövs tilläggs en kalciumantagonist, alfablockare eller centralnervöst verkande preparat. A II-antagonister kan användas om patienten inte tolererar ACE-hämmare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng